"Auļi" izauļos cauri divdesmitgadei ar milzu bungām un jubilejas tūri

Svinot savu 20 gadu jubileju, dūdu un bungu grupa “Auļi” šoruden dosies koncertu sērijā “Deviņvīru spēks”, atskatoties uz paveikto un piedāvājot to pašu darīt arī klausītājiem. Šonedēļ grupa mediju pārstāvjiem sarīkoja savu atklāto mēģinājumu, kurā paviesojās arī “Neatkarīgā”.
©Toms Norde

Kas notiek, ja sakrusto zirgus ar bitēm

Grupas “Auļi” unikalitāte pašu mājās, šķiet, visā pilnībā tomēr netiek novērtēta, lai gan pasaules malu malās uz viņiem skatījušies un viņos klausījušies ar izbrīnā pavērtām mutēm. Jāatgādina, ka grupa dibināta 2003. gada maijā, kad Mikus Čavarts apvienoja tobrīd aktīvākos dūdu un celma bungu spēlētājus Latvijā. Interesanti, ka grupas nosaukumam ir divas nozīmes: zirgu auļi, kuri saistās ar bungu ritmiem, un aulis kā sens kokā uzvelkams bišu strops, bet bišu skaņā saklausāma dūdām līdzīga dūkšana.

Šo gadu laikā “Auļu” sastāvs ir nedaudz mainījies, un šobrīd aktīvajā sastāvā ir bundzinieki Kaspars Indrēvics, Mārtiņš Miļevskis, Edgars Krūmiņš un Edgars Kučiks, dūdinieki Kaspars Bārbals, Edgars Kārklis, Leanne Barbo, Gatis Indrēvics un Normunds Vaivads, kā arī basists Gatis Valters un dziedātājs Andrejs Planders.

Nepieciešams pat savs loģistikas speciālists

Toms Norde

Paviesojoties grupas mēģinājumu telpā, sajūtas ir kā moderni iekārtotā instrumentu noliktavā, kuras epicentrā ir jaunās milzu bungas. “Speciāli koncertprogrammai “Deviņvīru spēks” sadarbībā ar meistaru Rihardu Valteru esam radījuši jaunu lielo celma bungu, kas ir vēl lielāka par iepriekšējo. Arī tā būs redzama un dzirdama mūsu koncertos,” stāsta bungas saimnieks Kaspars Indrēvics. Platumā tā ir 1,30 m, augstumā - 90 cm, bet tās svars - ap 65 kilogramiem. Kā to vispār varēs nogādāt uz koncertvietām?! “Aizripināsim!” smejas mūziķi. “Es grupā atbildu par loģistiku, un katrs pasākums ir liels izaicinājums transporta plānošanas jomā,” atzīst Kaspars. “Standarts ir viena mašīna ar lielo piekabi un divas mašīnas, ar kurām brauc grupas dalībnieki. Katru gadu bungu kļūst aizvien vairāk, līdz ar to nepieciešams aizvien lielāks buss, taču pagaidām mums vēl pietiek ar mašīnu ar lielo piekabi.”

Tālākās tūrēs loģistika kļūst vēl sarežģītāka - tieši instrumentu dēļ. Ir bijuši gadījumi, kad īsā laika intervālā “Auļiem” ir koncerti Itālijā un Malaizijā vai arī citās valstīs. “Pašlaik jau varam visu sakomplektēt tā, ka mums sanāk divi bungu komplekti. Līdz ar to viens no tiem brauc, piemēram, ar DHL uz vienu valsti, otrs ar DPD uz citu valsti, bet mēs paši lidojam. Tādi gadījumi gan nav pārāk bieži,” stāsta grupas līderis Kaspars Bārbals. Reiz Ķīnā lielās bungas esot noīrētas uz vietas un turpat pārbūvētas tā, ka ķīnieši nespējuši saprast, kā no viņu bungas var izdabūt tik zemu skaņu…

Tehnoloģiju ziņā “Auļi” vienmēr ir soli priekšā laikam, un arī grupas dūdas ir aprīkotas ar tādām ierīcēm, lai tās nenāktos pieslēgt vadiem un skaņu inženieriem nevajadzētu izmisumā meklēt cilpu, ieraugot milzīgos vadu mudžekļus. Taču rezumējot, kā saka Kaspars Indrēvics, “mūsu grupā galvenais ir disciplīna un koncentrēta rīcība - nospēlējam un novācamies, bet atpūšamies pēc tam. Visu laiku ir jābūt disciplīnai, ir jābūt konkrētam plānam. Citādi nebūs rezultāta”.

Videoekrānos radīs trako jaunības gadu noskaņu

Toms Norde

Pirmais jubilejas tūres koncerts notiks 29. septembrī Kultūras centrā “Ulbrokas pērle”, bet nākamais jau būs prestižajā VEF Kultūras pilī - 7. oktobrī. Kopskaitā šajā tūrē ieplānots vairāk nekā desmit koncertu, līdz pat valsts svētkiem novembrī.

“Mūsu koncertu koncepts paredz, ka skatuves aizmugurē būs ekrāns, uz kura rādīsim video, kurā parādīsies dažādi mūsu viesmākslinieki. Šajos 20 gados esam sadarbojušies ar ļoti daudziem - ja mēs gribētu viņus visus uzaicināt uz jubilejas koncertiem, uz katru no to norises vietām vajadzētu braukt ar sazin cik lielajiem autobusiem aptuveni 200 cilvēku sastāvā, bet šādi mēs varēsim parādīt, cik daudz šajos gados viņu ir bijis, un īpašos video radīt arī noskaņu, kas valdījusi katrā konkrētajā laikā - gan grupas pirmsākumos, gan trakajos jaunības gados, gan kovida laiku pārvarot. Katrā no šiem posmiem bijuši dažādi projekti - ejot cauri mūsu albumiem un vērojot šos video, cilvēki varēs izauļot cauri mūsu 20 gadiem,” stāsta Kaspars Bārbals.

Atkalredzēšanās ar mongoli un madagaskarieti

“Auļi” paši, protams, uzstāsies “dzīvajā”, bet dažādi dziedātāji no dažādām pasaules malām pievienosies caur video ekrānu. Tā tiks piedzīvota atkalredzēšanās ar mongoļu rīkles dziedātāju Batzorig Vaanchig, madagaskariešu mākslinieku Kilemu un daudziem citiem. Arī “Tautumeitas” neizpaliks. “Savas darbības laikā “Auļi” izdevuši vienpadsmit mūzikas albumus. Uz šo tūri mums ir sagatavota jubilejas izlase - tās pašas dziesmas, kuras mēs spēlēsim jubilejas koncertos, būs pieejamas arī jubilejas kompaktdiskā. Nekā jauna gan tur nav, taču ir iekļautas dziesmas, kuras nav bijušas albumos vai kā citādi publicētas, līdz ar to cilvēkiem, kuriem CD formāts joprojām ir aktuāls, šī izlase būs ļoti interesanta,” ieintriģē Kaspars Bārbals. Starp citu, pēdējie četri “Auļu” albumi nav izdoti fiziskā formātā, bet jubilejas izlase atkal ir reāli aptaustāma. Kopumā tajā iekļautas 18 dziesmas, sākot no 2005. gadā izdotajā albumā “Sendzirdēju” iekļautās “Sūda dziesmas”, līdz pat šajos gados ierakstītām dziesmām.

Starp citu, kā īpašs viesis jubilejas koncertos piedalīsies arī dziedātājs Andrejs Planders, kurš savulaik iedziedāja jau minēto leģendāro “Sūda dziesmu” - atklātajā mēģinājumā apskatnieks trāpīja tieši uz tās, un tas izklausījās nudien iespaidīgi! “Divdesmit gadu laikā - kopš pašiem “Auļu” pirmsākumiem - mani ceļi ir bieži krustojušies ar šo grupu. Tāpēc esmu priecīgs, ka beidzot esmu kļuvis par pilntiesīgu grupas dalībnieku,” atzīmē Planders.

“Deviņvīru spēks” būs ne tikai deviņvīru spēks - tas būs kaut kas daudz iespaidīgāks!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā