"Muzikālās bankas" favorītos Dons un "Prāta vētra", aiz borta pat Reiniks un "Dzelzs vilks"

27. janvārī Daugavpils Olimpiskajā centrā Latvijas Radio 2 rīkotās aptaujas “Muzikālā banka 2023” finālšovs. Pirmoreiz tās vairāk nekā 20 gadus ilgajā vēsturē gada vērtīgākās popa un roka dziesmas noskaidrošana atstāta tikai un vienīgi balsotāju ziņā, kas rezultātu prognozēšanu padara par pavisam neizdevīgu nodarbi. Tiesa, saukt uzvarētājdziesmu par “gada vērtīgāko” arī vairs nebūs nekāda iemesla…
©Andrejs Strokins

Noskaidros nevis vērtīgāko, bet sabalsotāko

“Muzikālās bankas” finālšovu sestdien, sākot no pulksten 21.10, tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 2 un vērot LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Iepriekšējos gados vērtīgākā dziesma tika noskaidrota žūrijas un klausītāju vērtējumā, vēlākajos gados - žūrijas un klausītāju (tas deva 50%) un tiešraides skatītāju (otri 50%) kopvērtējumā, bet šogad labāko noteiks balsotāji tiešraidē - ekspertu darbs apstājās pie “Muzikālās bankas” Top 25 saīsināšanas līdz Top 15. “Mums bija lieliska žūrija, kas kopā ar Latvijas Radio 2 klausītājiem palīdzēja tikt pie šīs sezonas labāko piecpadsmitnieka, bet sestdien finālšovā viss būs klausītāju un skatītāju rokās. Balsošana sāksies līdz ar finālistu uzstāšanās sākumu un noslēgsies teju līdz ar finālšova beigām,” stāsta Latvijas Radio 2 direktors Kaspars Mauriņš.

Bizness ir bizness, un TV reitingi prasa savu, taču ir skaidrs, ka ar šādu soli “Muzikālā banka” svītro sevi no potenciālo gada vērtīgākās dziesmas noskaidrotāju (un arī slavenās “Mikrofona” aptaujas mantinieku) loka, jo - kas gan tā par vērtīgāko dziesmu, kurai šis tituls ticis aptuveni trīs stundas ilga balsojuma rezultātā?!

“Singapūras satīns” sabijās no šmakovkas, rīkotāji - no Galvanovska

Iesākumā par tiem, kas līdz Daugavpilij nemaz netika. Pirmajā atlases kārtā no 25 finālbalsojumam izvirzītajiem ar ekspertu līdzdalību tika atlasītas 15 dziesmas, un “aiz borta” palikušo sarakstā ir ļoti pazīstami vārdi - Lauris Reiniks, Jānis Stībelis, “Dzelzs vilks”, “Singapūras satīns”, Aminata, Patrisha, Aijas Andrejevas un Olgas Rajeckas tandēms, Miks Galvanovskis un citi.

Meklējot tam skaidrojumu, dažkārt tas ir pavisam vienkāršs. Piemēram, kā “Singapūras satīna” gadījumā - mūziķi sociālajos tīklos lūdza faniem nebalsot, jo negriboties braukt uz Daugavpili… Krivenchy ar Bāliņu un pārējiem var saprast - kamdēļ dzīties 225 km līdz šmakovkas muzejam, ja var “pazirgoties”, sēžot mīkstos krēslos tepat Rīgā, “pāļa bazārā”… Par attālumu pērn sūdzējās arī liepājnieks Ivo Fomins, bet viņa variantā tie ir vairāk nekā 400 km un jau ilggadējas ciešanas, pašu galveno balvu tā arī nesaņemot. Tāpēc dziedātājs puspajokam “piedraudēja”, ka došot ceļu jaunajiem un “MB” vairs nepiedalīšoties, un šogad aptaujas veterāns Ivo tiešām nebija manāms pat Top 25 sarakstā. Labi, ka tā nedara sportisti, citādi bobslejā pa trasi šļūktu tikai vācieši, bet biatlonā savā starpā sacenstos norvēģi… Uz “bankas” troni šogad netīkoja arī “Musiqq” un “Bermudu divstūris”, kuriem te izsenis labi veicies, taču Marats ar Emīlu vispār ir atsaluši pret šāda veida pasākumiem.

Lauris Reiniks pēdējos gados vairs nevar palepoties ar balsotāju atzinību (Ričija Rū fani līdz balsošanai vēl nav izauguši), tāpēc viņa palikšana pie Top 25 sliekšņa īpaši neizbrīna. Tas pats sakāms par Jāni Stībeli, kurš gan nekad šādās aptaujās nav bijis īpaši augstās vietās. “Dzelzs vilkus” laikam noraka ap viņu eksbundzinieku Mārci Judzi saceltais skandāls, savukārt Patrishas un Aijas Andrejevas piekritēji droši vien izvēlējās atbalstīt otras viņu dziesmas, līdz ar to Top 15 neiebalsojot attiecīgi “Tikai savā iztēlē” un odu sieviešu draudzībai “Viņa ir mana terapija”. Žēl, ka uz Daugavpili nebrauks Miks Galvanovskis ar dziesmu “25” - iespējams, rīkotāji sabijās, ka pēc pasākuma var nākties daugavpiliešiem maksāt par Olimpiskā centra hallei “norauto jumtu”… Savukārt par Aminatu - eh, neprotam mēs godam novērtēt patiesus talantus…

“Raķešu zinātne” arī šeit, latgalieši gatavojas atbalstīt savējos

Mēģinot prognozēt iespējamos “MB” uzvarētājus, jāatceras, ka daudzi līdz Top 15 tikuši ar žūrijas palīdzību, kas tiešraidē nebūs pieejama. Līdz ar to nav skaidrs, uz ko spējīga, piemēram, “Zelta mikrofonam” četrkārt nominētā Fiņķa un Patrishas dziesma “Raķešu zinātne” - pilnīgi droši, ka eksperti tai deva ļoti augstas vietas, bet vai to darīs arī balsotāji? Un kas notiks ar “Šaļti”, kas ir diezgan viduvēja dziesma, tomēr tikusi līdz Top 15, bet tiešraides laikā to atbalstīs daudzgalvainais Dionas pielūdzēju pulks un ne mazāk kuplā latgaliešu (vietējo!), tātad arī “Bez PVN” un brāļu Rasimu atbalstītāju armija? Tas taču ir baiss spēks!

“Muzikālajā bankā” ierasti labi klājies Intaram Busulim (trīs uzvaras), taču tas bija laikā, kad aptaujas finālšovs notika Ventspilī, kur kurzemniekiem viņš ir īpašā vērtē, bet latgaliešiem talsenieks patīk mazāk. Pēdējos gados ļoti augstās vietās bijušas grupas “Citi zēni” un “Sudden Lights” - par otro iespējām šogad ir šaubas, bet pirmie, kuri turklāt bruņojušies ar “Labvēlīgā tipa” monumentālo atbalstu, gan jau atkal savā “Baļļītē” ieballēs (gandrīz uzrakstījās - iebaļļos…) tā, ka klausītāji par viņiem balsos aizgūtnēm un no sirds. “Triānas parks” un “astronauti” - Agneses Rakovskas dziesma savu pirmizrādi piedzīvoja jau pirms gada un tieši “Muzikālajā bankā”, vai tad nebūs vēl apnikusi? Savukārt Māru, tāpat kā Aiju Andrejevu, subjektīvi kaut kā negribētos pierakstīt galveno favorītu pulciņam. “Tumšie zirdziņi” varētu būt grupa “Kautkaili” un arī ikmēneša balsojumos augsti kotētais Chris Noah - grūti saprast, ko no viņiem var sagaidīt.

Dons paliks otrajā vietā. Bet varbūt arī nē

Vienu gan var teikt puslīdz droši - otro vietu iegūs Dons. Kāpēc? Elementāri! Pērn otro vietu ar dziesmu “Laternas” ieguva “Sudden Lights” un jau pēc mēneša vinnēja “Supernovā”, aizpērn “Muzikālajā bankā” otrie ar dziesmu “Limuzīns uz krīta” bija “Citi zēni” (pērn viņu dziesma “Lieka štuka” tika atzīta par labāko), kuri pēc tam uzvarēja “Supernovā”, bet šogad “Supernovā” uzvarēs Dons. Tātad viņam nekas cits neatliek kā, apsteidzot laiku, palikt “Muzikālajā bankā” otrajam jau tagad.

Andrejs Strokins

Ja nopietni, tad nebūtu nekāds brīnums, ja Dons paveiktu to, kas līdz šim vēl nevienam nav bijis - un diez vai arī pārskatāmā nākotnē kādam būs - pa spēkam, proti, vienā gadā pusotra mēneša laikā uzvarēt gan “Muzikālajā bankā”, gan “Supernovā”, turklāt ar vienu un to pašu dziesmu. Kā zināms, “MB” finālbalsojumā tikusi viņa dziesma “Lauzto šķēpu karaļvalsts”, bet Eirovīzijas nacionālajai atlasei iesniegta šā pašā gabala angliskā versija “Hollow”.

Tiesa, par to savs vārds būs sakāms vēl vieniem ilggadējiem un ikgadējiem “MB” favorītiem (piecas uzvaras), grupai “Prāta vētra”. Viņi varbūt vairs nav kā vecs vīns, kas ar katru gadu kļūst aizvien labāks, taču kā pieredzējuši sportisti gan - vienmēr titula vai vismaz pjedestāla tuvumā, nekad nekļūdās un gatavi izmantot citu vājuma mirkli, lai uzvarētu. “PV” nekad nedrīkst svītrot no favorītu pulka, arī šoreiz ne.

Pasākuma vadītāja groži repera rokās

Nobeigumā mazliet par pašu pasākumu. “Muzikālās bankas” finālšovu vadīs mūziķis un producents Helvijs Fiņķis, viņš arī reperis Fiņķis. Šova scenārija autors ir dziesminieks un Latvijas Radio 5 direktors Kārlis Kazāks, režija arī šogad nodota pieredzējušās Zanes Gargažinas rokās, bet LTV1 tiešraidi veidos režisors Arvīds Babris. Pasākuma izpildproducents - Aigars Dinsbergs. Līdzās 15 finālistiem uz skatuves kāps arī leģendārā grupa “Tranzīts”, kas šogad atzīmēs savu jau 30. gadskārtu, kā arī jaunā dziedātāja Emilija, “Supernovas 2016” uzvarētājs Justs, ““Miera ielas” meitene” Elizabete Gaile, daugavpiliešu grupa “Elpa” un citi.

Publicitātes foto

Arī šogad visi “Muzikālā banka” finālisti saņems īpaši veidotas piemiņas balvas. Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, balvas mākslinieks ir Armands Jēkabsons, kurš to veidojis atbilstoši šī gada finālšova konceptam -“uz visu banku”. Balvas stilistikā nolasāmi gan radioviļņi, gan skatuves mikrofons, gan arī bankās glabātais zelta stienis.

“Muzikālās bankas 2023” Top 15 (alfabētiskā secībā):

“Baļļīte” - “Citi zēni”, “Labvēlīgais tips”

“Cik tālu vēl?” - Chris Noah

“Dzīparos” - Antra Stafecka, Ivo Grīsniņš Grīslis

“Es gaidu ziemu” - “Triānas parks”

“Ilgošanās zvani” - “Astro’n’out”

“Karalienes valsis (dame la mano)” - “Prāta vētra”

“Lauzto šķēpu karaļvalsts” - Dons

“Ļauj man” - “Kautkaili”

“Mēs turpināmies” - “Sudden Lights”

“Pērkons pāries” - Aija Andrejeva

“Plēsīgi” - Raum

“Raķešu zinātne” - Fiņķis, Patrisha

“Spēlē savā burvju flautā” - Intars Busulis

“Šaļti” - “Bez PVN”, Diona

“Vēlos dzīvot” - ArtifexLV, Karīna Tropa, Atis Zviedris

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā