Krīt priekškars "Supernovas' pusfinālistiem un dziesmām

3. februārī Latvijas Televīzijas (LTV) tiešraidē 15 mākslinieki sacentīsies par desmit ceļazīmēm uz dziesmu konkursa “Supernova” finālu. Savukārt no tā līdz starptautiskajam Eirovīzijas dziesmu konkursam Zviedrijas pilsētā Malmē tikai viens solis – tāds sīkums kā uzvarēt “Supernovas” finālā, kas risināsies jau pēc nedēļas, 10. februārī.
©Publicitātes foto

“Supernovas” skatītājiem raidījuma stūrētāju Ketijas Šēnbergas un Laura Reinika vadībā būs iespēja iepazīt dalībniekus un tiešraidē vērtēt dziesmu izpildījumus. Pusfinālā skatītāju balsojums zvanu un īsziņu formātos un žūrijas vērtējums būs vienlīdz svarīgs, nosakot desmit labākos, kuri finālā sacentīsies par konkursa uzvarētāja titulu. Par vienu varam būt droši - pēc “Muzikālās bankas” izgāšanās ar telefonbalsojuma (ne)nodrošināšanu “supernovieši” drīzāk varētu sajaukt tiešraides datumu vai aizmirst no apkopējas paņemt LTV ēkas ārdurvju atslēgas un netikt tajā iekšā nekā pieļaut kādu kļūdu ar balsojumu…

Publicitātes foto

Paralēli konkursa “Supernova” tiešraidei skatītāji aicināti sekot aktivitātēm LTV un “LTV Supernova” sociālo mediju kontos. Piemēram, sociālajā tīklā “Instagram” būs vērojamas gatavošanās un tiešraides aizkulises, savukārt Latvijas Radio 5 personības Mārtiņa Pabērza komentāriem par mākslinieku priekšnesumiem varēs sekot līdzi sociālajā tīklā “X” (jeb “Twitter”). Ja nu kādam ir vēlme skatīties “Supernovu” lielākā burziņā, šādu iespēju piedāvā kinoteātris “Forum Cinemas” - to varēs darīt kā filmu seansā uz Baltijā lielākā kino ekrāna “Pepsi”.

Nu par galveno - par “Supernovas” pusfinālistiem uzstāšanās secībā, viņu izpildīto dziesmu autoriem un pašu dziesmu vēstījumu.

1. Agnese Rakovska - “AI” (mūzika - Agnese Rozniece, Matīss Repsis, Renāts Ragimhanovs, vārdi - Agnese Rozniece, Matīss Repsis)

Dziesmu autore un izpildītāja Agnese Rakovska (pēc pases Rozniece) nav plašākai sabiedrībai īpaši jāpiesaka - viņa pazīstama kā grupas “Triānas parks” līdere, arī kā jauniešu radošās platformas “Zvaigznājs” izveidotāja. 2017. gadā Agnese ar “triāņiem” pārstāvēja Latviju arī Eirovīzijas dziesmu konkursā ar dziesmu “Line” (tiesa, diez ko labi viņiem negāja). “Kaut arī dzīvojam laikā, kad tehnoloģijas šķietami atvieglo mūsu ikdienu, cilvēki nav kļuvuši ne gudrāki, ne vairāk mīlēti, bet tieši pretēji - palikuši vientuļāki un mēģina atrast laimi dažādos veidos. Dziesma “AI” ir par mūžīgajām ilgām un vēlmi pēc iespējas ātrāk atrast savu patieso otru pusīti,” stāsta Agnese.

2. Patrīcija Spale - “Heaven’s Raining Down On Me” (mūzika un vārdi - Valters Sprūdžs, Kate Elpo)

Jaunā dziedātāja Patrīcija Spale ir no Iecavas un savu mūziku rada, “iedvesmojoties no “r&b”, soulmūzikas un kantri elementiem”. Šoreiz viņai šo iedvesmošanos nav nācies likt lietā, jo dziesmas autori ir daudzos projektos redzētais basģitārists Valters Sprūdžs un dziesminiece Kate Elpo. Dziesmā “Heaven’s Raining Down On Me” izteikta pateicība mīļotajam cilvēkam par pozitīvo ietekmēšanu, liekot smaidīt, nesot gaismu un prieku ikdienā. “Ar šo dziesmu es vēlos parādīt, ka vienkāršībā slēpjas skaistums. Mīlestība, pēc kuras mēs visi alkstam un vēlamies piedzīvot, ir iespējama, ja novērtējam viens otru, esam pateicīgi, ja esam drosmīgi teikt labus vārdus un uzņemties atbildību,” stāsta Patrīcija, kura nupat atzīmējās arī šovā “X faktors”.

3. “B/H” - “Amsterdam” (mūzika - Normans Bārbals, Mārtiņš Balodis, Jānis Līde, Kristaps Grīnbergs, vārdi - Mārtiņš Balodis)

Grupa “B/H” jeb “Bad Habits”, kuras sastāvā ir Mārtiņš Balodis (vokāls, akustiskā ģitāra), Jānis Līde (ģitāra), Kristaps Grinbergs (bass, taustiņi) un Normans Bārbals (bungas), konkursā “Supernova ‘2020” ar dziesmu “Sail With You” ieguva augsto piekto vietu, bet pērn iekrita klausītāju sirdīs ar koncertprogrammu “Atmiņu klade”. “Ikdienā, kad cilvēka ikdienas režīms ir “darbs - mājas, mājas - darbs” un pasaule ir pilna šausmām, mēs gribam atgādināt, cik svarīgi ir kaut uz mirkli nomainīt vidi, izvēdināt galvu, atpūsties un ķert sajūtas, ko sniedz pati dzīve,” par dziesmu teic grupas dalībnieki. Mūziķi vēlas atgādināt, ka “mēs dzīvojam tikai vienreiz, un, ja to dara pareizi, ar to pietiek”!

4. Alekss Silvers - “For The Show” (mūzika un vārdi - Atvara)

Alekss Silvers ir mūziķis, producents un vokālais pedagogs, kurš n-tās reizes piedalījies (vai vismaz centies piedalīties) dažādos televīzijas šovos, taču nekad viņam nekas labs no tā nav sanācis. “Supernovā ‘2019” viņš uzstājās ar dziesmu “Fireworks”, pēc gada atgriežoties ar “Again”, bet pat grūti atminēties, cik tālu viņš tika. “Mūsdienās vairums cilvēku tiecas pēc uzmanības un bagātības, nevis pēc mīlestības. Atklājot savas patiesās jūtas un dvēseli, cilvēks nereti netiek novērtēts, jo cilvēki dod priekšroku izrādei un šovam, nevis emocionālai atklātībai. Dziesma “For The Show” vēsta par to, ka mūsu pasaulē patiesas jūtas tiek atstātas otrajā plānā, priekšroku dodot materiālajam un ārējām spīdumam,” dziesmas vēstījumu komentē tās izpildītājs.

5. “Jar Of Kings” - “Wildfire” (mūzika - Artis Apinis, Artūrs Patetko, Jānis Drēģeris, Juris Šenbergs, Deniss Djakons, vārdi - Jānis Drēģeris)

Grupas “Jar Of Kings” oriģinālajā sastāvā ir ģitāristi Artis Apinis un Artūrs Patetko, kuri 2022. gadā izdeva instrumentālo albumu “Momentum”, taču konkursā ierindā būs arī Jānis Drēģeris (vokāls), Juris Šenbergs (bungas) un Deniss Djakons (basģitāra). Domājot par dziesmas vēstījumu, mūziķi stāsta: ““Wildfire” ir par vēlmi ar mūziku aizraut klausītāju sirdis, liekot justies brīviem, dzīviem un emocijās atraisītiem, dedzināt robežas, kas, pašiem nemanot, mēdz mūs ielikt rāmjos un liedz baudīt dzīves un rokmūzikas ugunīgo enerģiju. Tā ir par vēlmi ļauties roka “mežonīgās uguns” spēkam, būt dzīviem un stipriem.”

6. St Levića - “Tick Tock” (mūzika - Pjotrs Strokovs, Santa Daņeļeviča, vārdi - Santa Daņeļeviča)

Pirmoreiz St Levića jeb Santa Daņeļeviča pieteicās 2014. gadā, piedaloties Ukrainas “X-Factor” dziesmu konkursa finālā, bet Latvijā viņas lielākais panākums ir tikšana “Supernova ‘2017” finālā ar dziesmu “Your Breath”. Pēc neilgas pauzes mūziķe ir “atgriezusies uz skatuves ar savu jauno tēlu” un kopš 2020. gada ir laidusi klajā singlus “Blackout”, “Tu tik tālu” un “Pieradini mani”. “Cilvēki domā, ka dzīvos mūžīgi, un nenovērtē laiku, kas viņiem dots, to izniekojot nelietderīgām un nevajadzīgām lietām. Kādā brīdī atnāk apziņa, ka mēs uz šīs zemes nebūsim mūžīgi un ka mēs esam tikai viesi. Tomēr, kad šī apziņa atnāk, nereti ir jau par vēlu. Ir jāsaprot, ka mēs nekad nezinām, cik laika mums atvēlēts, un jādzīvo šodien un tagad.”

7. Sasha Sil - “Love Is A Language” (mūzika un vārdi - Liene Stūrmane)

Sasha Sil jeb Aleksandra Siliņa ir latviešu dziedātāja un mūziķe, kas savu muzikālo karjeru sākusi Īrijā, sadarbojusies ar māksliniekiem no Baltijas, Īrijas un Kanādas. Nesen viņa nolēma ar sevi iepazīstināt arī klausītājus Latvijā, izdodot singlu “Es nevaru bez tevis”. “Dziesma “Love Is A Language” vēsta par ceļojumu no tumsas uz garīgo atjaunotni un mīlestību. Ja sākam dalīties mīlestībā ar citiem, tad pasaule un cilvēki kļūs laimīgāki. Izpildot šo dziesmu, vēlos caur vārdiem un vizuālo pavadījumu atvērt cilvēku sirdis, izsaucot spēcīgas emocijas un, iespējams, pat asaras,” klāsta Sasha Sil.

8. “Papīra lidmašīnas” - “Mind Breaker” (mūzika - Juris Ludženieks, vārdi - Rihards Bērziņš)

Grupā “Papīra lidmašīnas” ir pazīstami vīri - Rihards Bērziņš (vokāls), Reinis Briģis (ģitāra), Gunārs Toms Narbuts (bass), Edgars Raila (bungas) un Juris Ludženieks (taustiņi). Pērn apvienība beidzot pievērsusies ne tikai spēlēšanai, bet arī savu dziesmu rakstīšanai un iepazīstinājusi publiku ar tādiem singliem kā “Laiks dejot”, “Neaizej” un “Piesit kāju”. Par dziesmu “Mind Breaker”: “Dziesma stāsta par toksiskām attiecībām vai precīzāk - to beigām. Pienāk brīdis, kad vairs nav spēka klausīties, ko otrs saka, un viss, ko dzirdi galvā, ir vien “la-la-lā”. Kad ir sasniegts lūzuma punkts, zūd vēlme saistīties ar otru cilvēku, pat ja viņš mēģina atvainoties.”

9. Avei - “Mine” (mūzika un vārdi - Raitis Aukšmuksts, Ieva Kudlāne)

Dziedātāja Avei jeb Ieva Kudlāne sevi spilgti pieteica tikai pagājušajā gadā - dziesmu konkursā “Supernova ‘2023” ar dziesmu “Let Me Go”. Vēlāk mūziķe laidusi klajā arī singlu “Tautiņās”. Šā gada konkursam pieteiktā dziesma stāsta par savas teritorijas noteikšanu un simpātijām, kas robežojas ar apsēstību. “Neprotu un negribu dalīties ar to, kas man pieder, jo apzinos savu vērtību. Esmu mazliet apjukusi, jo nekad neesmu šādi jutusies, un neviens mani tā nekad nav ietekmējis. Skaidri zinu savas vēlmes un mērķus un kā tos sasniegt. Gaidu pirmo signālu, lai spēle var sākties,” par dziesmas vēstījumu izsakās mūziķe.

10. ECTO - “Outsider” (mūzika un vārdi - ECTO)

Liepājas mūziķim ECTO “savās dziesmās patīk eksperimentēt ar skaņām un trokšņiem, pludinot mūzikas žanru robežas”. 2023. gadā iznācis viņa pirmais EP “Waves”, kurā dzirdams arī radio viļņos panākumus guvušais singls “Spotless”. Dziesma “Outsider” ir par atsvešinātības un vientulības izjūtu, kā arī par brīvību, ko šīs sajūtas var sniegt. “Dziesmā stāstīts, ka pat visbezcerīgākajās situācijās iespējams atrast spēku sevī un izlauzties,” saka jaunais izpildītājs.

11. Dons - “Hollow” (mūzika - Artūrs Šingirejs, Liam Geddes, Kate Northrop, vārdi - Artūrs Šingirejs, Liam Geddes, Kate Northrop)

Ko gan vēl jaunu var pateikt par Donu?! Pieredzējis mūziķis, kurš izdevis deviņus albumus, piecas reizes uzvarējis dziesmu aptaujā “Muzikālā banka”, ieguvis vairākas Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas utt., u.t.jpr. Komentējot savu dziesmu “Hollow”, Dons neizplūst daiļrunībā un izsakās ar Imanta Ziedoņa vārdiem: “Šausmīgi daudz taisnību. Nojukt var, ja nav savējās.”

12. Katrīna Gupalo - “The Cat’s Song” (mūzika un vārdi - Katrīna Gupalo, Edgars Vilcāns, Armands Varslavāns, Evija Smagare)

Arī Katrīnas Gupalo vārds komentārus neprasa - var tikai atgādināt, ka reiz viņa jau mēģinājusi iekāpt Eirovīzija laivā, kad ar dziesmu “Intoxicating Caramel” iekļuva “Supernova ‘2018” pusfinālā. “Dziesma “The Cat’s Song” stāsta par dienu kāda mīļa, rotaļīga un drosmīga kaķīša dzīvē. To piepilda saimnieka modināšana un saules staru ķeršana, skaistākā sapņa medības un nakts skrējiens pāri jumta korēm un apavu kārbām, bet pats galvenais - mūžīgā vēlme spēlēties,” stāsta Katrīna. “Dzīvojam diezgan biedējošā laikā, kad ik dienu notiek ļoti traģiski un sāpīgi notikumi, un nevienam no mums nav drošības sajūtas par nākotni. Tieši tāpēc es gribēju iedot cilvēkiem Latvijā, Eiropā un visā pasaulē kaut ko siltu, mīļu, vieglu un bezrūpīgu - gluži kā tādu kaķīšu terapiju.”

13. Funkinbiz - “Na chystu vodu” (mūzika un vārdi - Kirils Ponomarenko)

Funkinbiz ir latviešu un ukraiņu mākslinieks, kura mūzika “iedvesmota no “breakdance” un hiphopa kultūras un apvieno dažādus mūsdienīgus elementus”. 2023. gadā Latvijas radio topos parādījās viņa singls ukraiņu valodā “Tiнi” jeb “Ēnas”, tāpat arī citas dziesmas ukraiņu valodā, no kurām pazīstamākā ir “Ніч яка місячна” jeb “Mēness apspīdēta nakts”. Savukārt par Eirovīzijas dziesmu viņš stāsta: “”Na chystu vodu” ir teiciens ukraiņu valodā, kura simboliskā nozīme ir saistīta ar patiesību, atklātību, kaut ko īstu un nesamākslotu. Dziesmas vēstījums atspoguļo patiesuma nozīmi - tas kā tīrs un skaidrs ūdens atklāj sevī visu, attīra no liekā un dod iespēju piedzīvot mīlestību.”

14. “Vēstules” - “Kur?” (mūzika un vārdi - Braiens Martinsons, Marta Krampe)

Duets “Vēstules” ir divu vidusskolas vecuma draugu Braiena Martinsona un Martas Krampes kopīga satikšanās mūzikā. Abi skolasbiedri pirmoreiz divatā uzstājušies Skolotāju dienai veltītā pasākumā, pēc kura turpinājuši muzicēt kopā. Nesen tapis viņu pirmais kopīgais singls “kur?”. “Dziesma vēsta par vientulību - sajūtu, kas kādā brīdī piemeklē ikkatru, un tās dažādajām izpausmēm. Vientulībā radies izmisums ir no malas grūti nolasāma sajūta, kas iekšēji neliek mieru. Gribas ar kādu dalīties savās pārdomās, pretī saņemot patiesas rūpes. Dziesmas laikā mēs saprotam, ka klausāmies viens otrā, un to novēlam arī klausītājiem.”

15. Edvards Strazdiņš - “Rock’n’Roll Supernova” (mūzika - Edvards Strazdiņš, vārdi - Kerija Kalēja)

Edvards Strazdiņš uzsācis savu solo karjeru salīdzinoši nesen, taču jau spējis uzrunāt klausītājus, izpildot paša komponētas kantri un popmūzikas dziesmas. 2023. gadā nāca klajā Edvarda debijas albums “Lauku dzīves miera osta”. ““Rock’n’Roll Supernova” ir aicinājums ļauties enerģijas pilnajām rokenrola sajūtām, izrauties no ikdienas rutīnas un caur mūziku un deju radīt dzīvesprieku. Tās mērķis ir radīt nostalģijas sajūtu klausītājos, kā arī iedvesmot atbrīvoties un izkustēties. Dziesma ir par mīlestību, bet ne tikai par tādu, ko jūtam pret kādu cilvēku, bet arī par mīlestību pret sevi un dzīvi kopumā,” stāsta Edvards.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā