Skaistākās un iedvesmojošākās vietas Smiltenē

Vārds „Smiltene” cēlies no latgaļu cilts vārda „smiltesele”, kas pirmo reizi vēstures avotos minēta 1427. gadā kā tirgotāju un amatnieku apmetne, taču tās pirmssākumi meklējami jau 13. gadsimtā. Tas liecina par Smilteni kā senas un bagātas vēstures pilsētu.

3.lapa

Smiltenes Evaņģēliski luteriskā baznīca

Vladislavs Proškins/F64

Šī ir vienīgā tipiska krusta veidā celtā baznīca Latvijā (1895. gadā), un tai piešķirts valsts nozīmes kultūras pieminekļa statuss. Smiltenes draudzes baznīcas zīmogā skaitlis gan ir daudz senāks ‒ 1370, ko pieņem par draudzes dibināšanas gadu. Pirmā koka baznīca bijusi bruņinieku pils centrā. 1702. gadā krievu karaspēks baznīcu nodedzināja un zvanu aizveda uz Pleskavu.

Tagadējā baznīcas ēka pārbūvēta 1859. gadā. Logi ir gotiskā stilā, iekšpusi rotā izcili kokgriezumi, un baznīcas augšējās sienās viscaur vijas latvju raksti. Ērģeles būvējuši Racmanis un Rollers. Tām ir 20 balsu, un tās izmaksājušas 3400 zelta rubļu.

Ernsta fon Lipharda altārgleznu “Kristus augšāmcelšanās” baznīcai dāvājusi toreizējā Smiltenes muižas īpašnieka Bandava kundze. Pēc dažiem gadiem to atjaunojis J. Rozentāls.
Savukārt baznīcas pulkstenis ir bijušā Latvijas valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa dāvana.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā