Skaistākās un iedvesmojošākās vietas Smiltenē

Vārds „Smiltene” cēlies no latgaļu cilts vārda „smiltesele”, kas pirmo reizi vēstures avotos minēta 1427. gadā kā tirgotāju un amatnieku apmetne, taču tās pirmssākumi meklējami jau 13. gadsimtā. Tas liecina par Smilteni kā senas un bagātas vēstures pilsētu.

4.lapa

Neatminēta dabas mīkla

Mežotnes ielas apkārtnē ir īpatnējs dabas veidojums ‒ apaļa bedre ar nelielu valni ziemeļaustrumu daļā. Tas varētu būt veidojies tāpat kā visi citi Smiltenes smilšu pauguri un gravas ledus laikmetā, ūdenim skalojoties caur ledāja spraugām, vai arī tam ir kosmiska izcelsme - meteorīta sprādziena rezultāts. “Meteorīta krāteris” cilvēkos izraisa lielu interesi, jo šis objekts ir kā neatminēta mīkla.

Krāterveida bedres dziļums 11 m un diametrs 85 m, kas veido nogāžu slīpuma attiecību 1:7 - 1:8, kas ir raksturīgs lielums sprādziena tipa meteorītu krāteriem. Pēc ģeoloģiskiem pārbaudes urbumiem, krātera centrālajā daļā ieži ir stipri sajaukti, bet pētījumu rezultātā noskaidrots, ka šī krāterveida bedre varējusi izveidoties, izkūstot kvartāra ledājiem, tāpēc kosmiskas izcelsmes hipotēze nav apstiprināta.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā