Sabiedriskajā transportā ar aizsegtām mutēm un deguniem

Saskaņā ar valdības norādījumiem un Satiksmes ministrijas rīkojumu no šodienas sabiedriskajā transportā ir jālieto mutes un deguna aizsegs (respirators, maska, šalle vai lakats), tādējādi pēc iespējas mazinot Covid-19 izplatības riskus.
©Scanpix

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» transportā par šo prasību atgādinās ar regulāriem balss paziņojumiem latviešu, krievu un angļu valodā. Savukārt, veicot biļešu kontroles, kontrolieri par to aizrādīs un atgādinās pasažieriem, kuri būs iekāpuši sabiedriskajā transportā bez mutes un deguna aizsarga, «Neatkarīgajai» uzsvēra pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» Klientu apkalpošanas un komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis. Viņš skaidroja, ka tāpat kā iepriekš, arī turpmāk sabiedriskā transporta vadītāju vieta būs norobežota no pārējā salona.

Arī vilcienos visu brauciena laiku pasažieriem būs jālieto mutes un deguna aizsegs katra paša un apkārtējo papildu drošībai. «Vilcienu konduktori kontrolieri drīkstēs pasažieriem prasīt brauciena laikā lietot mutes un deguna aizsegu, tas ir, respiratoru, masku, šalli, lakatu vai tamlīdzīgi, un aizrādīt pasažieriem, kuri šo prasību neievēro. Tāpat nepieciešamības gadījumā citi pasažieri drīkstēs informēt par noteikto piesardzības prasību neievērošanu vilciena konduktoru kontrolieri vai atbildīgās valsts iestādes speciālistus,» «Neatkarīgajai» uzsvēra «Pasažieru vilciens» Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Līcīte.

Savukārt reģionālo maršrutu autobusos šoferi varēs pat atteikt iekāpšanu pasažieriem, kuriem nebūs mutes un deguna aizsegs. No šodienas vairs nebūs spēkā nosacījums par pasažieru skaita ierobežošanu vienā sabiedriskajā transportlīdzeklī, pārdodot biļetes ne vairāk kā 50 procentiem no sēdvietu skaita, tomēr, kur tas iespējams, pasažieriem autobusa un vilciena salonā vispirms jāieņem sēdvietas pamīšus, ievērojot divu metru distanci vienam no otra. Tāpat, ja autobusa vadītāja kabīne nav nodalīta no pārējā autobusa salona, pasažieri nevarēs ieņemt sēdvietas, kas atrodas aiz šofera, informēja VSIA Autotransporta direkcijas sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone.

Par mutes un deguna aizsegu lietošanu, pagājušā nedēļā nolēma valdība. Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) norādījis, ka šis valdības lēmums nenozīmē, ka cilvēkiem būs jāiegādājas tieši medicīniskās sejas maskas, bet brauciena laikā muti un degunu varēs aizsegt ar šalli, lakatu vai mājās šūtu sejas masku.

DROŠI UN GLĪTI. Mutes un deguna aizsegs var būt respirators, maska, šalle vai lakats - kas katram ir ērtāks un pieejamāks / Inga Paparde

Satiksmes ministrija uzsver, ka pārvadātājiem ir jānodrošina pasažieru informēšana par piesardzības pasākumiem audiālā vai vizuālā formātā transportlīdzekļos, interneta mājaslapās, pieturās, autoostās, stacijās u.c. Transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori, ievērojot noteikto distanci, personas identificēšanai var lūgt noņemt mutes un deguna aizsegu tiem pasažieriem, kuri izmanto braukšanas maksas atvieglojumus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā