Tiesa beidzot ļauj filmēt tā dēvēto Lemberga prāvu

Tiesa tā dēvētajā Lemberga prāvā vakar pēkšņi atļāvusi plašsaziņas līdzekļiem pieslēgties tiešsaistē, veikt skaņas un attēla ierakstus, kā arī vērot tiesas sēdes.
TIESAS PROCESA NOSLĒGUMS TIKS IEMŪŽINĀTS. Brīdi, kad t.s. Lemberga prāva ieslīdējusi finiša taisnē, tiesa atcēlusi liegumu filmēt procesu. Vēl nesen lūgumi atļaut prāvu filmēt tika strikti noraidīti, ieklausoties prokuroru rūpēs par cietušo miljonāru interesēm kā arī, lai “netiktu taisīts šovs”. Acīmredzot turpmākais “šovs” jau ir ļoti labi iestudēts, ja pret tā filmēšanu prokurori vairs neiebilst ©F64

Nepagāja ne divpadsmit tiesvedības gadi, kā tiesas sastāvs Rīgas apgabaltiesā beidzot nolēma atļaut filmēt prāvu. Iepriekš divpadsmit tiesvedības gadu laikā Aivars Lembergs daudzkārt tiesai pieteica lūgumus ļaut prāvu filmēt un translēt nofilmēto materiālu internetā. A. Lemberga argumentācija - viņš ir politiķis, publiska un tautā populāra persona, tāpēc viņa pienākums ir darīt visu iespējamo, lai sabiedrība pēc iespējas detalizētāk uzzinātu, par ko tad valsts viņu apsūdz un tiesā.

Tāpat filmēt tiesas procesu darba vajadzībām - lai varētu precīzāk restaurēt tiesas zālē notikušo - lūdza arī A. Lemberga advokāts Raimonds Krastiņš.

Tiesa, atsaucoties uz prokuroru iebildumiem, iepriekš visus lūgumus noraidīja. Savukārt prokurori savas iebildes filmēšanai parasti pamatoja ar cietušo miljonāru - Valentīna Kokaļa, Jūlija Krūmiņa, Aināra Gulbja un Vladimira Krastiņa - interesēm, kaut gan šie kungi gadiem jau nebija redzēti tiesas zālē.

Bet vienreiz prokurors Jānis Ilsteris iebildumus pret iespējām tiesas sēdi nofilmēt pamatoja ar frāzi “nav ko taisīt šovu”.

Vakar tiesa pēkšņi apmierināja valsts bezpeļņas SIA “Latvijas televīzija” pārstāvju lūgumu veikt skaņas un attēla ierakstus. Atbilstoši Kriminālprocesa likumam, tiesa uzklausīja arī procesa dalībnieku viedokļus. Viens no apsūdzētajiem iebildis pret procesa filmēšanu. Tomēr tiesa, balstoties uz tai likumā piešķirtajām tiesībām, lēmusi filmēšanu atļaut - Neatkarīgajai skaidroja Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Raimonds Ločmelis.

Lūgumu filmēt procesu šoreiz atbalstījis arī prokurors Aivis Zalužinskis, nesaskatot, ka te kāds tagad gribēs “taisīt šovu”.

Kā Neatkarīgajai teica A. Lembergs, “pateicoties valdības televīzijai, beidzot ir pārrauta divpadsmit gadus ilgusī tiesvedības procesa izolācija no sabiedrības un tas ir milzīgs pozitīvs pavērsiens.”

Būtiski, ka pērnā gada oktobrī, t.i., pirms trim mēnešiem Neatkarīgā vērsās pie Rīgas apgabaltiesas ar rakstisku lūgumu ļaut piedalīties t.s. Lemberga prāvā klausītāja statusā tiešsaistē. Toreiz šāda iespēja tika noraidīta.

Kopš pandēmijas sākuma vienīgā iespēja sekot klātienē šim tiesvedības procesam bija saistīta ar birokrātisku procedūru, prasot atļauju dalībai klausītāja statusā tiesas sastāva priekšsēdētājai. Kad atļauja tika saņemta, pie tiesu nama apsarga bija jāparaksta virkne dokumentu, kuros jāapstiprina sava veselība, nesirgšana ar Covid-19 un jāpauž apņēmība nenoņemt sejas masku.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā