Rīgas apgabaltiesa: bruka - tas tāds nieks vien ir, Lembergam jāturpina cietumā mocīties

Aivara Lemberga aizstāvības lūgumā minētais par veselības stāvokļa būtisku pasliktināšanos esot pretrunā ar Latvijas Cietumu slimnīcas ārstu apgalvoto, tādēļ “sabiedrības drošības interesēs” Aivaru Lembergu jāpatur cietumā, šā gada 15. novembrī lēma Rīgas apgabaltiesa.
©Mārtiņš Zilgalvis/F64

Kā iepriekš informēja Neatkarīgā, pagājušajā nedēļā A. Lemberga aizstāvība pieteica lūgumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - aizstāšanu ar mājas arestu. Lūgums tika pamatots ar strauju veselības stāvokļa pasliktināšanos, neatliekamās medicīniskās palīdzības nepieejamību brukas, kā arī citu kaišu ārstēšanai. Minēti arī sarežģījumi tikt pie revakcinācijas potes pret Covid 19.

Tiesas lēmumā, kuru parakstījusi tiesnese Sandra Amola, cita starpā minēts sekojošais: “Piemērojot Aivaram Lembergam apcietinājumu, pirmās instances tiesa vērtējusi tā samērīgumu, atzinusi, ka drošības līdzeklis ir samērīgs ar noziedzīgā nodarījuma raksturu un apsūdzētā personību, atbilst sabiedrības drošības interesēm. ... Apelācijas instances tiesas tiesnese uzskata, ka šobrīd nepastāv apstākļi, kas var būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai vai grozīšanai. Apelācijas instances tiesas tiesnese jau vairakkārt vērtējusi aizstāvības argumentus par apsūdzētā veselību, ņēmusi vērā ziņas par Aivara Lemberga diagnozēm, ārstu speciālistu sniegto informāciju par slimības gaitu, rekomendācijām, prognozēm, arī Rīgas Centrālcietuma un Latvijas Cietumu slimnīcas paziņojumus. Tiesnese atzīst, ka nepastāv šaubas par to, ka Aivaram Lembergam ir konstatētas veselības problēmas. Savukārt tiesas kolēģijas tiesneses ieskatā apsūdzētajiem konstatētie veselības traucējumi un pašreizējais veselības stāvoklis nav tādi, kas var būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai vai grozīšanai. Ziņas, ka Aivars Lembergs veselības stāvokļa dēļ nevar atrasties ieslodzījuma vietā, neizriet arī no tiesas rīcībā esošajām Rīgas Centrālcietuma un Latvijas Cietumu slimnīcas paziņojumiem. ... Tiesas kolēģijas tiesnese secina, ka ģimenes ārsta Armanda Briča viedoklis ir pretrunā ar Olaines cietuma Ārstu konsultatīvās komisijas piecu komisijas locekļu 2021. gada 7. oktobrī konstatēto, ka Ieslodzījuma vietā nav konstatēta Aivara Lemberga veselības stāvokļa strauja pasliktināšanās. ... Tiesas kolēģijas tiesnese secina, ka Aivara Lemberga veselības stāvoklis nav tāds, kura dēļ viņa atrašanās ieslodzījuma vietā nebūtu iespējama. No Ārstu konsultatīvās komisijas slēdzieniem izriet, ka Aivaram Lembergam ir rekomendēti papildizmeklējumi, pēc kuru veikšanas Aivars Lembergs tiks atkārtoti nosūtīts Latvijas Cietumu slimnīcu ārstu konsultatīvajai komisijai, tātad pēc nepieciešamās informācijas saņemšanas tiks vērtēta atbilstība Sodu izpildes kodeksa 116. panta un Kriminālprocesa likuma 640. panta kritērijiem.”

Jāprecizē, ka tiesas augstāk minētie likumu panti nosaka kārtību, kā no soda izciešanas atbrīvojamas notiesātas personas, kuras izcieš sodu ieslodzījuma iestādē. Taču A. Lembergs nav notiesāts ar galīgo tiesas spriedumu. Viņam piemērots vien drošības līdzeklis, kas kopš septembra no slimību saasināšanās izraisītajām sāpēm un ciešanām uzskatāms par īpašu sodu.

Pirmdien Neatkarīgā saņēma A. Lemberga nosūtītu ziņu: “Aivars Lembergs nesaņem Covid-19 poti. Neskatoties uz to, ka jau trešo reizi mēneša laikā Aivars Lembergs ir lūdzis nodrošināt viņam balstvakcīnu, Rīgas Centrālcietums viņa lūgumu ignorē. Neskatoties uz to, ka Aivars Lembergs ietilpst prioritārajā grupā, kurā viņam vakcīnu vajadzēja piedāvāt, balstvakcīna viņam mērķtiecīgi netiek nodrošināta, lai viņš saslimtu un nomirtu.”

Lūgumā tiesai aizstāvība minējusi, ka jau šā gada 5. septembrī, pamatojoties uz sūdzībām par ciešanām un sāpēm, mediķi konstatējuši A. Lembergam trūci (tautā sauktu par bruku), ko nav iespējams ārstēt citādi kā vien operējot šo traumu. Ārsta un A. Lemberga lūgumi pārvest viņu uz slimnīcu operācijas veikšanai atstāti bez ievērības. Pieteikumā uzsvērts arī tas, ka Rīgas Centrālcietumā ir ieviesta karantīna, kas vēl vairāk apgrūtina komunikāciju saistībā ar nepieciešamās palīdzības sniegšanu.

No S. Amolas parakstītā tiesas lēmuma izriet, ka karantīna Rīgas Centrālcietumā beigsies 30. novembrī, taču vēl nav skaidrības, vai patiesi pēc šī datuma viņš varēs saņet neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Kā norādījis ķirurgs Māris Skrupskis publikācijā “Bruka, tās izpausmes un konstatēšana” žurnālā ārsts.lv, “bruku, lielu vai mazu, ārēju vai iekšēju, ārstēšanas pamatmetode ir ķirurģiska - operācija”. Tur arī teikts, ka “savlaicīgi neveikta brukas likvidēšana var radīt lielas veselības problēmas. Gadījumos, kad bruka iesprūst - to nevar atspiest vēdera dobumā -, var rasties jebkura vēdera dobuma orgāna atmiršana.

Jāņem vērā, ka vēdera dobuma orgāns, kas iestrēgst (iesprūst) brukas maisā un nav savlaicīgi atbrīvots, atmirst no 6 līdz 8 stundu laikā. Neveicot savlaicīgu operāciju, var iestāties cilvēka nāve. Ja parādās stipras sāpes brukas rajonā, nekavējoties jāizsauc Neatliekamā medicīniskā palīdzība un jādodas uz tuvāko slimnīcu, kur var veikt steidzamu operāciju un atbrīvot iesprūdušo orgānu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā