Neatklāj informāciju par Meroni kriminālprocesu

“Saprotam interesi saistībā ar šo”, taču Valsts policija (VP) “izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju šobrīd nevar sniegt” – tā Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte atbildēja uz Neatkarīgās jautājumiem attiecībā uz pirms pieciem mēnešiem uzsākto kriminālprocesu pret bijušo arestētās mantas glabātāju Rudolfu Meroni.
©Vladislavs Proškins/F64

“Varam vien apstiprināt, ka pērn ir uzsākts kriminālprocess un tajā notiek izmeklēšana,” piebilda S. Grāvīte.

Tātad šis kriminālprocess pret R. Meroni paklusām tomēr vēl nav izbeigts, kā tas tika izdarīts ar citiem kriminālprocesiem, kas tieši vai pastarpināti bija saistīti ar R. Meroni vārdu.



Pildot tiesas blakuslēmumu

Minēto kriminālprocesu pagājušā gada 3. augustā uzsāka VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) 1. nodaļas galvenā inspektore Veronika Čuprika. Kriminālprocess tika uzsākts, pildot Rīgas apgabaltiesas blakuslēmumu tā dēvētajā Lemberga krimināllietā (tā oficiāli figurē ar diviem numuriem - Nr. 12812001408, Nr. 12812001608).

Proti, Rīgas apgabaltiesa 2021. gada 22. februārī t.s. Lemberga lietā pasludināja saīsināto spriedumu, vienlaikus pieņemot arī blakuslēmumu, ar kuru uzdeva Valsts policijai izvērtēt, vai nav uzsākams kriminālprocess pret bijušo arestētās mantas glabātāju t.s. Lemberga lietā Rudolfu Meroni. Pēc Rīgas apgabaltiesas domām, VP ir jāizvērtē, vai R. Meroni nav apzināti izvairījies pildīt tiesas lēmumu, ar kuru viņam bija uzdots nodot arestēto mantu Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

T.s. Lemberga lietas dalībnieki pārsūdzēja spriedumu, bet tiesas pieņemto blakuslēmumu neviens no procesa dalībniekiem nepārsūdzēja un tas stājās spēkā. Attiecīgi Rīgas apgabaltiesa blakuslēmumu pagājušā gada jūnijā nosūtīja izpildei Valsts policijai.

Pēc pusotra mēneša ONAP tika uzsākts kriminālprocess. Protams, tas ir ļoti cieši saistīts ar to, kā Nodrošinājuma valsts aģentūra jau 17 mēnešus mēģina pārņemt no R. Meroni arestēto mantu un negūst nekādus panākumus šajos mēģinājumos (jaunāko informāciju šajā sakarā skat. šeit.



Kur taisnīgs noregulējums saprātīgos termiņos?

Jautājumus, uz kuriem no VP amatpersonas S. Grāvītes tika saņemta minētā atbilde, Neatkarīgā adresēja VP priekšniekam Armandam Rukam. Jautājumi bija šādi:



  • Kāda ir kriminālprocesa Nr. 11815003921 [tas ir kriminālprocess, kas tika uzsākts, pildot Rīgas apgabaltiesas 2021. gada 22. februāra blakuslēmumu - U.D.] virzība līdz šim?

  • Vai šajā kriminālprocesā jau ir aizdomās turētais?

  • Ja ir, tad vai ir izdevies nopratināt aizdomās turēto? Ja nav, tad kas Valsts policijai traucējis to izdarīt?

  • Ja ir aizdomās turētais, tad vai tas ir Rudolfs Meroni? Varbūt kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā ir atklājusies kāda cita persona, kura nav ļāvusi R. Meroni izpildīt tiesas lēmumu? Varbūt R. Meroni šajā kriminālprocesā jau ir cietušais?

  • Ja aizdomās turētais tomēr ir Rudolfs Meroni, tad kāda ir R. Meroni paustā motivācija, kāpēc viņš nepilda 2020. gada 17. augusta tiesas lēmumu, ar kuru R. Meroni bija uzdots arestēto mantu nodot Nodrošinājuma valsts aģentūrai?

  • Kura no iespējām ir atbilstošāka R. Meroni VP izmeklēšanai minētajai motivācijai, kāpēc viņš nepilda Rīgas apgabaltiesas lēmumu: a) viņš nevēlas pildīt šo lēmumu; b) R. Meroni uzskata, ka Latvijas tiesas lēmums viņam kā Šveices pilsonim nav saistošs; c) viņam ir citu Latvijas varas iestāžu (piemēram, Ģenerālprokuratūras, Satversmes aizsardzības biroja) izdots dokuments, kas tulkojams kā atļauja nepildīt tiesas lēmumu; d) pildīt tiesas lēmumu viņam liedz nepārvarama vara, piemēram, tas, ka nekādas arestētās mantas nemaz vairs nav; e) kāds cits variants?

  • Kurš ir uzraugošais prokurors šajā kriminālprocesā?

  • Vai patiesa ir medijos izskanējusī informācija, ka Ģenerālprokuratūra izdara spiedienu uz Valsts policiju, lai kriminālprocess Nr. 11815003921 tiktu izbeigts?

  • Kas kavē šajā kriminālprocesā panākt kriminālprocesuālo attiecību taisnīgu noregulējumu saprātīgos termiņos?



Sabiedrības informēšana kaitē?

Pilna S. Grāvītes atbilde bija šāda: “Saprotam interesi saistībā ar šo, tomēr Valsts policija, izvērtējot kriminālprocesā esošo informāciju un ņemot vērā, ka informācija pieprasīta mediju publikācijas sagatavošanai, nolūkā informēt sabiedrību, kas konkrētajā brīdī kaitē izmeklēšanas interesēm un var apdraudēt procesa sekmīgu virzību, iestāde izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju šobrīd nevar sniegt. Varam vien apstiprināt, ka pērn ir uzsākts kriminālprocess un tajā notiek izmeklēšana.”



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā