Tauta uzspļauj gripai: vakcinējušies tikai 6% iedzīvotāju

Latvijā izsludināta gripas epidēmija. Pieaugot gripas izplatībai un intensitātei, ar Covid-19 saslimušo skaits mazinās, liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija.
©Foto: Rūta Kalmuka/F64

Lai arī Slimību profilakses un kontroles centrs nepagurstoši atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties pret gripu un Covid-19, ir vakcinācija, Latvijā šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējusies pavisam neliela sabiedrības daļa.

Gripa plosās Ventspilī

Saslimstības līmenim kāpjot un pārsniedzot epidēmijas slieksni - simt saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju, šonedēļ Latvijā izsludināta gripas epidēmija. Visaugstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Ventspilī (411,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju), Gulbenes novadā (124,1), Daugavpilī (95,1), Rīgā (87,7). Visbiežāk ar gripu slimo bērni vecumā no dzimšanas līdz četriem gadiem. Par strauju gripas izplatību liecina gripas vīrusu pozitīvo paraugu īpatsvara pieaugums virs 10 procentiem (10,3 procenti). Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi norāda, ka arī daudzās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs novērojams būtisks akūto elpceļu infekciju skaita pieaugums. Vidējais gripas pozitīvo testu īpatsvars ir sasniedzis 24 procentus, kas ir visaugstākais pašreizējā gripas sezonā, bet Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars bijis 14 procenti, un tas savukārt samazinās. Tomēr, samazinoties Covid-19 izplatībai, nemazinās mirstība ar šo vīrusu, jo nedēļas laikā reģistrēti 17 Covid-19 pacientu nāves gadījumi - visi vecuma grupā “50 gadi un vairāk”, un vismaz astoņos gadījumos Covid-19 bija pamatdiagnoze.

Vakcinējies tikai retais

Slimību profilakses un kontroles centrā “Neatkarīgā” noskaidroja, ka šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies 109 275 cilvēki, kas ir seši procenti no visiem Latvijas iedzīvotājiem, bet pret Covid-19 - 32 271 iedzīvotājs. Vakcinācijas pret gripu rādītāju kopumā epidemiologi vērtē atzinīgi, lai gan tā pat nav desmitā daļa mūsu cilvēku. Salīdzinot ar citiem gadiem, vakcinācija pret gripu patiešām ir augstāka.

Nedaudz labāki ir rādītāji par vakcināciju senioru vidū. Sezonālo vakcināciju pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 4,7 procenti, bet pret gripu - nepilni 16 procenti iedzīvotāju vecumā no 65 gadiem. Tiesa, šāds vakcinēto senioru skaits ir viens no zemākajiem Eiropā.

Daļa iedzīvotāju vakcinējušies pret gripu par saviem līdzekļiem, jo ne visiem gripas vakcīnu apmaksā valsts, tomēr pagaidām nav pieejami dati par šo iedzīvotāju grupu.

Silti iesaka riska grupām arī kovida vakcīnu

Epidemiologi atgādina, ka, neraugoties uz gripas epidēmijas sākumu, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst desmit nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10 līdz 14 dienu laikā. “Tāpēc cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis līdz gripas sezonas sākumam,” skaidro centra pārstāve Ilze Arāja. Riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu “Efluelda” (senioriem) un vakcīna “Influvac Tetra”. Valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu joprojām ir vairāku vakcinācijas iestāžu un ģimenes ārstu prakšu rīcībā.

Speciālisti arī iesaka apsvērt vakcināciju pret Covid-19, jo augstā saslimstība ar Covid-19, visticamāk, saglabāsies līdz pat pavasara beigām, tāpat kā iepriekšējās sezonās. Vakcinācijai pret Covid-19 pieejamas šai sezonai pielāgotā “Pfizer BioNTech” vakcīna “Comirnaty Omicron XBB.1.5” un “Novavax” vakcīna XBB.1.5, kuras piemērotas šobrīd izplatītākajiem Covid-19 vīrusa “Omicron” paveidiem, tajā skaitā HV.1 un JN.1.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā