Latvija miljoniem Covid-19 vakcīnu ziedo Irākai, Butānai, Salvadorai. Kāpēc?

Latvija citām Eiropas un pasaules valstīm ir ziedojusi jau vairāk nekā divus miljonus Covid-19 vakcīnu devu. Kopējās izmaksas jau pārsniegušas 41 miljonu eiro. Lai arī vēl pirms neilga laika Latvija “kāvās”, lai iegūtu pēc iespējas vairāk vakcīnu, tagad tās nav īsti kur likt. Covid-19 infekcija iekļauta sezonālo slimību sarakstā, pret kuru epidemiologi iesaka vakcinēties riska grupām, taču diemžēl vakcinācijas process nav pārāk aktīvs. Viena no iespējām patukšot Covid-19 vakcīnu krājumus ir tos ziedot citām valstīm, kurām acīmredzot to pietrūkst.
©Dmitrijs Suļžics/F64

“Neatkarīgā” noskaidroja, ka ziedoto vakcīnu saņēmēju vidū nav tikai trešās pasaules valstis, bet arī Igaunija un pat bagātā Luksemburga. Cik konkrētie ziedojumi katrai valstij ir vērti naudas izteiksmē, Veselības ministrija diemžēl neprecizē, jo tā esot konfidenciāla informācija, saistīta ar ražotāju noteikto cenu.

Ziedojam Butānai un Salvadorai

Latvija ir ziedojusi un turpinās iespēju robežās ziedot Covid-19 vakcīnas citām, galvenokārt trešās pasaules, valstīm. Lai arī Veselības ministrijas apkopotie dati par Covid-19 vakcīnu ziedojumu summām šķiet milzīgi - 41 miljons eiro, Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” apgalvo, ka vairāku gadu griezumā tā nemaz neesot tik liela nauda. Latvija kovida vakcīnas ziedo jau kopš 2021. gada, un sākumā ziedotas vakcīnas, kurām bija īss derīguma termiņš. Proti, brīdī, kad Latvija saprata, ka ir vakcīnas, bet nepaspējam vai nevaram ar tām savakcinēt cilvēkus, tās bija labāk ziedot. Sākumā vakcīnām bija sešu mēnešu derīguma termiņš. “Ziedošana bija mērķtiecīga, redzot, ka īsā vakcīnu derīguma termiņa dēļ nepaspēsim tās izlietot, labāk - jā, ziedot, pat ja esam jau par tām samaksājuši, bet tā šīs vakcīnas vismaz tika izmantotas, lai mazinātu Covid-19 izplatību,” saka Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders.

Latvija līdz šim Covid-19 vakcīnas divpusēji (no mūsu valsts citai valstij) ziedojusi Tunisijai, Moldovai, Kenijai, Gruzijai, Vjetnamai, Ēģiptei, Beninai, Nikaragvai, Salvadorai, Butānai, Jamaikai, kā arī vairākām Eiropas valstīm - Albānijai, Kosovai, Melnkalnei.

Līdz šim visvairāk vakcīnu šādi noziedots Butānai - 259 200 “Pfizer” ražotās “Comirnaty” pielāgotās devas, Ēģiptei - 115 000 “AstraZeneca” vakcīnu devas, Salvadorai - 100 800 “Comirnaty” pielāgotās devas. Arī pārējām valstīm ziedotas šo divu ražotāju vakcīnu devas - vai nu “AstraZeneca”, vai “Pfizer” vakcīnas. Izņēmums ir ziedojums Oksfordas universitātei klīniskajiem pētījumiem - turp nosūtītas 5000 čehu uzņēmuma “Novavax” ražotās devas.

Irākai arī dāvana

Latvija ziedo Covid-19 vakcīnas arī ar tā saukto COVAX mehānismu, tas ir, neslēdzot kādus divpusējos līgumus. Šādā veidā pie Covid-19 vakcīnām no Latvijas tikušas šādas valstis - Indonēzija (saņēma 48 000 devu “AstraZeneca” vakcīnas), Somālija (saņēma 72 000 “Janssen” vakcīnu), Brazīlija saņēmusi vislielāko dāvinājumu ar vakcīnām - 311 040 “Comirnaty” pielāgoto devu.

Arī Irāka saņēmusi “Pfizer” vakcīnas - 74 880 pielāgotas devas. Atkārtotā ziedojumā arī Ēģipte tikusi pie 132 480 “Comirnaty” vakcīnas devām. Kopumā faktiski ziedotas 2,55 miljoni vakcīnu devu.

Vakcīnu ziedojums pat bagātajai Luksemburgai

Lielākā daļa jautājumu, kas saistīti ar vakcīnu ziedojumu, paliek neatbildēti, jo valdība vakcīnu ziedojumu jautājumus skata slēgtās sēdēs. Arī šonedēļ Ministru kabinets lēma par vakcīnu ziedojumu, bet lēmumprojektam bija noteikta ierobežota pieejamība. Valdība nolēma “pilnvarot veselības ministru parakstīt divpusējos un trīspusējos līgumus par rīkojumā minētās valsts kustamās mantas nodošanu bez atlīdzības”. Šī kustamā manta, kā noskaidroja “Neatkarīgā”, ir Covid-19 vakcīnas, kas pašai Latvijai vairs nav vajadzīgas.

Veselības ministrijā paskaidroja, ka Ministru kabineta rīkojumi par Covid-19 vakcīnu ziedojumiem ir ierobežotas pieejamības, jo “līgumos ar ražotājiem ir noteikta vakcīnas cenu konfidencialitāte”. Šī nav pirmā reize, kad šāda informācija ir nepieejama publiski. Konkrētajā gadījumā, tas ir, šonedēļ, izskatīts jautājums par čehu vakcīnu “Nuvaxovid” ziedojumu Igaunijai un Luksemburgai. Uz jautājumu, kāpēc Igaunijai vai vēl interesantāk - Luksemburgai savajadzējies mūsu Covid-19 vakcīnu (valstis nav tās nabagākās), Veselības ministrijā skaidro, ka abām valstīm tieši šobrīd nepieciešamas šīs vakcīnas, to pietrūcis, tāpēc tās pieņem ziedojumu, jo Latvijai savukārt tās paliek pāri.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā