Kāpēc veidojas blaugznas un kā no tām efektīvi atbrīvoties?

Veselība 8.aprīlis
 
pexels.com
Blaugznas ir visizplatītākā galvas ādas slimība. Eksperti aplēsuši, ka aptuveni 50% pasaules iedzīvotāju kaut reizi dzīvē saskaras ar šo galvas ādas slimību.  

Kāpēc rodas blaugznas?

Iemesli var būt dažādi, taču, lai arī pastāv tāds mīts, bet tas nav saistīts ar sliktu higiēnu. Visbiežāk šāda galvas ādas problēma liek par sevi manīt, ja piedzīvojam lielu stresu, hormonālas izmaiņas. Tāpat blaugznu parādīšanos var veicināt uzturs un laikapstākļi.

Triholoģe Annabela Kingslija norāda: "Parasti blaugznas uzskata par sausas galvas ādas problēmu, bet blaugznas visbiežāk parādās tieši taukainas galvas ādas īpašniekiem." Liekās eļļas un rauga sēnīšu kombinācija, ko sauc par Malasēziju, kas nekaitīgi dzīvo uz mūsu ādas, vairojas, izraisot paātrinātu ādas šūnu apriti, kas parādās kā blaugznas uz skalpa.

Padomus cīņai ar blaugznām iesaka triholoģe Eva Prudmena:

  1. Katru otro dienu mazgājiet matus.
  2. Mazgājiet matus ar šampūnu, kura sastāvā ir piroktona olamīns. Matu kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā ir piroktona olamīns, ir ļoti efektīvi cīņai ar blaugznām.

Triholoģe Annabela norāda, ja ādas stāvkolis mēneša laikā neuzlabojas jeb blaugznu daudzums nav mazinājies, tad nepieciešams apmeklēt ārstu. Tāpat vizīte pie ārsta ieteicama brīžos, ja galvas āda ir apsārtusi vai asiņo.

Pazīmes, kad nepieciešams apmeklēt trihologu vai dermatologu:

  • Niezoša galvas āda;
  • Apsārtusi, pietūkusi un iekaisusi galvas āda;
  • Kasot galvas ādu, tā sāk asiņot.






Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija