TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Covid-19 Igaunijā: bez sejas maskām un cilvēku šķirošanas

Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

Par Covid-19 esamību Igaunijā šobrīd atgādina vien sabiedriskās vietās pieejamie roku dezinfekcijas līdzekļi un pagaidām vēl bez tūristu pūļiem apskatāmie muzeji un skaistākās vietas. Restorānos un kafejnīcās apkalpo visus viesus, maskas nav jānēsā ne veikalos, ne sabiedriskā transportā. Notiek koncerti un pasākumi. Igaunija atgriezusies dzīvē.

Igaunijā un Latvijā Covid-19 kumulatīvais 14 dienu rādītājs un vakcinēto skaits ir aptuveni vienāds, taču dzīve abās šajās valstīs rit pilnīgi atšķirīgi: Latvijā ar maskām un iedzīvotāju šķirošanu vakcinētajos un nevakcinētajos, Igaunijā - izturoties pret visiem vienādi, neierobežojot pircēju skaitu veikalos un bez maskām sabiedrisko vietu iekštelpās. Igaunijā prasība obligāti valkāt maksas tika atcelta 6. jūnijā, kad Covid-19 kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits bija samazinājies līdz 115 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju (maijā šis rādītājs bija sasniedzis 300). Sabiedriskās vietās, protams, joprojām ir redzams atgādinājums dezinficēt rokas un ievērot 2 metru distanci, taču tas ir arī viss, kas šobrīd Igaunijā iebraukušajiem tūristiem atgādina par Covid-19.

Saskaņā ar Igaunijas Veselības departamenta datiem 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Igaunijā vakar bija 39,73. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija savukārt liecina, ka saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs Latvijā svētdien bija 35,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

SPKC ik piektdienu publiskotajā valstu sarakstā gan Latvija, gan Igaunija šobrīd atrodas zaļajā sarakstā, tas ir starp zema riska Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm. Saskaņā ar šo sarakstu Latvijā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits ir 43, Igaunijā - 29 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. (ES dati atšķiras no katras valsts publiskotajiem datiem). Visu rakstu var izlasīt šeit:

Covid-19 Igaunijā: bez sejas maskām un cilvēku šķirošanas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā