Skaistākās un aizraujošākās vietas Dobelē

Daudziem Dobeles vārds asociējas ar ceriņiem. Šobrīd ceriņu krūmi dus zem sniega segas un gaida pavasari, lai priecētu ar savu ziedu smaržu un krāšņo izskatu. Taču arī šobrīd – ziemas vidū – var doties pastaigā pa Dobeli un apskatīt vairākas interesantas vietas un objektus. Var arī atlikt šīs skaistās pilsētas apmeklējumu uz pavasari, kad Dobelē un tās apkārtnē ziedēs ne tikai ceriņi.

3.lapa

Dobeles dzelzceļa stacija

F64

19. gadsimtā Latvijā tika izbūvēta dzelzceļa līnija posmā Jelgava - Mažeiķi - Liepāja, kas neskāra Dobeli. Taču kopš 1927. gada 15. augusta, pēc Glūdas - Liepājas dzelzceļa līnijas atklāšanas, vilcieni piestāja arī Dobelē. Līdz ar to radās nepieciešamība būvēt arī Dobeles stacijas ēku.

Ēkas celtniecības darbi tika veikti no 1927. līdz 1929. gadam. Ēku cēla pēc Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Pētera Federa projekta - tā bija vienstāva mūra ēka ar jumtā iebūvētu mansarda stāvu. Tajā pašā laikā cēla arī ūdenstorni un sūkņu māju lokomotīvju ūdensapgādes vajadzībām. Gan stacijas ēka, gan ūdenstornis saglabājušies vēl šodien, un tie ir vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļi.

1990. gada 14. jūnijā pie Dobeles stacijas ēkas, pieminot simtiem cilvēku, kam no šīs vietas sākās moku un ciešanu pilnais ceļš uz Sibīriju, tika atklāta plāksne ar uzrakstu “Tā sāpe ir mūžīga.

1941. - 1949. Dobeles un apkārtnes izvestajiem”. Kopš plāksnes atklāšanas, piemiņas dienās te arvien pulcējas dobelnieki, lai kopīgi atcerētos represijās cietušos un bojāgājušos. 2005. gadā līdzās dzelzceļa stacijai tika atklāts Komunistiskā genocīda upuru piemiņas ansamblis, kas nu daudz zīmīgāk un redzamāk atgādina par nežēlīgajām represijām Latvijas vēsturē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā