Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 13. līdz 19. augustam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Kalna un Galante, Upatnieks un Plešanovs, Vaice, Norvelis un «Melo M»

3.lapa

Kalna, Verdi un Ozoliņš

Publicitātes foto

Svētdien, 14. augustā, ar koncertu «Inga Kalna. Verdi» jauno sezonu sāks Latvijas Nacionālā opera un balets. Šī gada jubilāres, izcilā soprāna Ingas Kalnas soloprogramma izskanēs Lielajā zālē diriģenta Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā un Latvijas Nacionālās operas orķestra pavadījumā.

Inga Kalna ir dziedātāja ar skaistu dvēseli, siltu sirdi, nevainojamu vokālo tehniku un ar muzikoloģes zināšanām. Spoža dažādu laikmetu un stila repertuārā, katrā no tiem izceļot raksturīgo un būtisko. Šobrīd māksliniece dzīvo Hamburgā, bet savā jubilejas gadā vēlas iepriecināt uzticīgos klausītājus arī Latvijā.

«Savu daiļradi un repertuāra izvēli varu vien raksturot, pārfrāzējot latviešu tautasdziesmu - ej balstiņa tu pa priekšu, es tavās pēdiņās. Vienmēr esmu izvēlējusies tieši to virzienu, uz kuru pusi attīstījās mana balss. Tāpēc savu 30. dzimšanas dienu atzīmēju Operā ar Hendeļa mūzikas koncertu, 20 gadus uz skatuves - ar «bel canto» programmu, tad bija Mocarta programma ar «Sinfonietta Rīga», un nu ir pienācis laiks Verdi mūzikai,» stāsta Inga Kalna.

«Komponista daiļrade pati par sevi ir īpaša pasaule, ar tikai tai raksturīgo vērienu un dziļumu. Pamatojoties uz visiem priekšteču sasniegumiem, Verdi veido savu estētiku, kura varbūt nav tik dekoratīvi krāšņa un rotājumiem bagāta, kā «bel canto» laikā, toties ārkārtīgi patiesa, tieša, reizēm pat skarba. Komponists ir nodzīvojis ilgu radošo mūžu, viņa stils un komponēšanas maniere gadu gaitā ir mainījušies, tomēr Verdi ir saglabājis savu absolūti autentisku identitāti, kura ir momentā atpazīstama un nelīdzinās nevienam citam rokrakstam.»

Programmā: fragmenti gan no Verdi agrīnajiem darbiem - «Laupītāji», «Korsārs», gan no brieduma perioda - «Likteņa vara», gan no pēdējiem opusiem - «Otello».

Koncerta tiešraide būs klausāma Latvijas Radio 3 Klasika.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā