Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 24. līdz 30. septembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Gauja un Broka, Busels un Berngardte, Mellis un Pļavniece, Vaļicka un Burnicka

2.lapa

Artura Maskata teātra mūzika

Publicitātes foto

Svētdien, 25. septembrī, pulksten 15.00 Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» koncertsērijas «Personīgi» jauno sezonu atklās izcilā mūsdienu latviešu komponista Artura Maskata teātra mūzikas autorvakars, kas iecerēts kā muzikāla saruna starp aktieriem un autoru.

Uz skatuves komponista daiļradi dziesmās iznesīs dziedošie aktieri Maksims Busels, Jūlija Berngardte (attēlā) un Everita Pjata-Gertnere. Koncertu būs iespējams vērot gan klātienē, gan arī tiešraidē koncertzāles digitālajā platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Par Artura Maskata radošās dzīves degpunktu nenoliedzami var uzskatīt teātra mūziku - tās klātbūtne mūzikas satura dziļākajā slānī bieži ir jūtama arī citu žanru skaņdarbos.

«Man būs liels prieks muzicēt kopā ar saviem draugiem un domubiedriem - aktieriem no Rīgas un Liepājas. No Rīgas tie būs divi jauni aktieri, kurus latviešu publika pazīst varbūt mazāk, bet kuri ir absolūti brīnišķīgi. Tie ir Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieri Jūlija Berngardte un Maksims Busels. Un kāpēc šie divi aktieri? Viņi absolūti brīnišķīgi dzied dziesmas ar latviešu klasikas tekstiem. Tās ir manas dziesmas, kas mums kopā skanēja izrādē «Mīlas svētība», - tā bija Raiņa un Aspazijas dzeja, kuru mēs toreiz kopā pārdzīvojām. Un tagad šiem nosauktajiem dzejniekiem pievienosies arī Māras Zālītes dzeja Everitas Pjatas-Gertneres izpildījumā. Tāds arī būs šis vakars - tie būs dažādi izrāžu fragmenti gan no «Mīlas svētības» ar Raiņa un Aspazijas dzeju, gan manas dažādos gados rakstītās dziesmas ar Aleksandra Čaka, Ojāra Vācieša un Māras Zālītes dzeju. Un es pats mēģināšu to visu apkopot pie klavierēm,» ar programmu iepazīstina Arturs Maskats.

Programmu vienotā mākslas pieredzē savīs Liepājas teātra galvenais režisors Dmitrijs Petrenko, ar kuru Arturs Maskats vairākkārt sadarbojies dažādos projektos, tajā skaitā izrāžu mūzikas sarakstīšanā.

«Kopumā mēs veidojam koncertu kā sarunu starp aktieriem un komponistu. Papildus muzikālajiem priekšnesumiem Maskats ar aktieriem pārrunās arī dažādas personīgas tēmas: par iedvesmu, par mūzikas attiecībām ar teātri, par jaunību un mīlestību. Koncertā skanēs ne tikai teātra mūzika, bet arī citas dziesmas, kas nav no izrādēm,» stāsta režisors Dmitrijs Petrenko.

Maksims un Jūlija koncertā izpildīs dziesmas no izrādes «Mīlas svētība» ar mīlestības piepildītu Raiņa un Aspazijas dzeju - «Mans ezers», «Es mīlu tevi», «Zilā puķe» un «Starp lakstīgalu un bezdelīgu». Koncertā skanēs arī dziesmas no Artura Maskata jaunības kompozīcijām, ko kādreiz izpildīja aktieris Ivars Kalniņš izrādē «Si minors», piemēram, «Tāds vakars» ar Ojāra Vācieša dzeju. Savukārt Everitas samtainajā balsī Māras Zālītes dzejas rindas atbalsosies dziesmās - «Lai mēnesim viegli» no kādreiz populārās izrādes «Sauciet to par teātri!» un «Bezgalība».

Arturs Maskats iepazīstina ar autorvakara programmu:

Turpinot koncertsērijas «Personīgi» tradīciju, visiem klātienes koncerta apmeklētājiem pēc koncerta 2. stāva galerijā būs iespēja tikties ar mūziķiem neformālā gaisotnē, lai aprunātos par mūziķu radošo ceļu, iedvesmas avotiem un izaicinājumiem.

Koncertsērijas «Personīgi» turpinājumā līdz gada beigām tiks piedāvāti vēl trīs spoži notikumi, kas piedāvās tikties ar pasaulē atzītiem latviešu mūziķiem, kā arī iepazīstinās ar ārvalstu viesiem.

16. oktobrī programmā «Made in California» klausītāji tiksies ar amerikāņu klaviermūzikas ekspertu, pianistu Juri Žvikovu, 20. novembrī ar armēņu mūzikas tradīcijām iepazīstinās duduka spēles virtuozs Arsens Petrosjans un viņa vārdā nosauktais kvartets, bet koncertsērijas gadu 11. decembrī noslēgs Vīnes klasika un baltiešu jaunrade Guntas Gelgotes un viņas muzikālo domubiedru virtuozajā izpildījumā.

Visi sērijas «Personīgi» koncerti gaidāmi svētdienu pēcpusdienās pulksten 15.00 un notiek Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» Kamerzālē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā