Zvaigžņu koncertsezona sākusies: pie mums – Robijs Viljamss un "Måneskin", pie kaimiņiem – The Weeknd, "Depeche Mode" un "Rammstein"

  Ar ekscentriskās lasvegasiešu grupas “Palaye Royale” uzstāšanos šonedēļ koncertzālē “Palladium” būtībā var dot startu Rietumu lielo zvaigžņu koncertsezonai šajā reģionā. It īpaši tāpēc, ka jau nākamajā nedēļā “Arēnas Rīga” dēļus mīdīs pats Robijs Viljamss!
©F64

Ir ierasts salīdzināt, vai attiecīgajā gadā “karstākas” zvaigznes uzstājas pie mums vai “pie viņiem”, tas ir, Latvijā vai tepat kaimiņos pie igauņiem un lietuviešiem. Jāsaka, ka īpaši apdalīti mēs neesam, tomēr Igaunijas un Lietuvas koncertpiedāvājums šovasar ir vērā ņemams, lai gan kaimiņiem ir akcenti uz mazliet citādiem žanriem.

Atgriešanās Rīgā pēc astoņu gadu pārtraukuma

Pirmais A klases Rietumu mākslinieku koncerts “Arēnā Rīga” notiks jau pavisam drīz - 9. martā te uzstāsies slavenais Robijs Viljamss. Pie mums viņš reiz ir sabijis (2015. gada aprīlī), taču tas netraucēja viņa faniem jau pagājušajā gadā uztaisīt pilnīgu “soldoutu”, tas ir, izpirkt visas biļetes. Nedaudz pārfigurējot klausītāju zāli, koncertaģentūra “FBI” rada iespēju dažos sektoros laist apritē vēl papildu biļetes, taču arī tās no virtuālajiem plauktiem nozuda kā doktordesa padomjlaiku deficīta apstākļos. Tātad 10 000 - 11 000 klausītāju - ar šādu pūli var rēķināties harismātiskais un odiozais Robčiks.

Šogad kādreizējais puišu grupas “Take That” dalībnieks (kāds vēl atceras tādu faktu?) svinēs savas godalgotās solo karjeras 25 gadu jubileju, tāpēc klausītājiem piedāvās savus labākos hitus jaunā skanējumā, kas ierakstīti kopā ar “Metropole Orkest”, no daudzu dievinātajām dziesmām “Angels” un “Let Me Entertain You” līdz “She's The One” un daudzām citām. “Šī ir mana dzīves daļa, un es neplānoju to pārtraukt tuvākajā laikā. Es mīlu savu darbu, to, kas man ir dots, un iespējas, kas man ir dotas. Un es joprojām esmu ļoti ambiciozs,” par savu atrašanos mūzikā saka pats Robijs Viljamss.

“Sold out” arī pie mums kļūst par biežu parādību

Taču izrādās, ka Robijs Viljamss mūsu pusē nebūt nav pats pieprasītākais mākslinieks - šajā jomā viņam pogas izgriež itāļu fenomens “Måneskin” ar 22-24 gadus vecajiem mūziķiem Damjāno Dāvidu, Tomasu Radži, Viktoriju de Andželisu un Ītanu Torčio sastāvā. Lai gan “Måneskin” pērn jūnijā jau atrādījās Viļņā, kāre redzēt un dzirdēt sensacionālos Eirovīzijas uzvarētājus šajā reģionā nav mazinājusies, kas ļāva (vai pat lika) pasākuma rīkotājiem no koncertaģentūras “L Tips Agency” pārcelt 18. maijā plānoto koncertu no telpiski jau tā plašās “Arēnas Rīga” uz praktiski nepiepildāmo Mežaparka Lielo estrādi. “Tas atļaus gan apmierināt lielo interesi [par koncertu] un satilpināt ievērojami lielāku grupas cienītāju skaitu, gan nodrošināt pat vēl vērienīgāka šova norisi nekā sākotnēji plānotā,” informē “L Tips Agency”. Tiem, kuriem jau iegādātas biļetes, tās būs derīgas arī jaunajā norises vietā, savukārt tiem, kas tās iepriekš nopirkt nepaspēja (jo tās beidzās), tagad tās atkal pieejamas “Biļešu servisa” tīklā.

Grūti atminēties šādu precedentu, vai kādreiz aģentūrām būtu nācies veikt tik sirdi, kontus un maciņus sildošu lietu kā pārcelt koncertu no “Arēnas Rīga” uz Mežaparku. Ir fiksētas krietni nelielākas pārbīdes, piemēram, no “Melnās piektdienas” uz “Palladium”, vai pērn septembrī piedzīvotais lokāla mēroga brīnums, kad “Bermudu divstūri” nācās no “Wondersalas” steidzami pārcelt uz “Arēnu Rīga” (tas gan bija meteoroloģisko prognožu dēļ), taču organizatoriem patīkamais ieraksts “sold out” koncertu afišās arī šeit manāms aizvien biežāk. Piemēram, nupat pilnībā tika izpārdots arī amerikāņu metālkoristu “Lamb Of God” un vācu trešmetālistu “Kreator” koncerts “Palladium”, turklāt tik ātri, ka jau vairākas dienas pirms šī pasākuma internets tika pārpildīts ar aizgulējušos “metālistu” smilkstiem pēc liekas biļetītes. Jāradinās biļetes pirkt laikus!

Pagaidām vasara Latvijā izskatās slābana

Pārlapojot ārzemju mūzikas zvaigžņu individuālo koncertu kalendāru Rīgā, kas interesants vēl gaidāms 2023. gadā? “Hanzas peronā” jau 27. martā muzicēs dīvaiņi “Fever Ray”, savukārt 12. aprīlī uzstāties arēnā pieteikušies smagā roka veterāni “Nazareth” (bez pērn mirušā vokālista Dena Makafertija viņi gan vairs nav diez ko interesanti). 5. maijā “Palladium” vēl viens veterāns - mūžam spožais ģitārvirtuozs Stīvs Vejs. Jūnijā uz divām dienām var pārcelties uz Siguldu (6. jūnijā - “Phoenix”, 7. jūnijā - “M83”), bet rokmūzikas cienītāji varēs piestaigāt uz “Palladium” (12. jūnijā - kanādiešu “Billy Talent”, 27. jūnijā - britu “Asking Alexandria”).

Ja neskata lielo festivālu - “Positivus”, “Summer Sound”, no bērna autiņiem ārā kūņojošais “Unreal” - sniegtās iespējas, jāatzīst, ka vasaras programma Latvijā izskatās diezgan šķidra, jo vismaz pagaidām no vērā ņemamajiem koncertiem atzīmējams vien “Hurts” 26. jūlijā Siguldas pilsdrupās. Un… viss. Pārējie lielie vārdi samukuši pa festivāliem un/vai devuši jāvārdu spēlēšanai pie kaimiņiem, kam gan par iemeslu varētu būt arī tas, ka Mežaparka Lielo estrādi aizņems un lielas daļas publikas uzmanību aizvils dziesmu un deju svētki.

Igaunijā viesosies aktuāli un “karsti” vārdi

Publicitātes foto

Šādi “lielie vārdi” pie kaimiņiem jāmin uzreiz trīs - The Weeknd, “Depeche Mode” un arī “Rammstein”. Par pēdējiem maza bēda, jo Tils Lindemans ar savu blici gana paviesojies arī pie mums - pēdējoreiz tas notika 2019. gada augustā Lucavsalā, bet pērn jūlijā grupa uguņoja arī Tallinas Dziesmu svētku estrādē. Šoreiz “Rammstein” uzstāsies 22. maijā Viļņas Viņģa parkā - lai jau tiek arī “broļukām”.

Daudz nopietnāks pieteikums ir kanādietis Abel Tesfaye jeb The Weeknd, kurš 12. augustā uzstāsies Tallinas Dziesmu svētku estrādē. Šis vīrs ir pavisam “karsta zvaigzne”, 2022. gada “Billboard” mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā visvairāk (17 reižu) nominētais mākslinieks. The Weeknd koncerttūre tiks sākta 10. jūnijā Mančestrā, tāpēc par to pāragri vēl kaut ko teikt, taču tūres Ziemeļamerikas daļa bija fantastiski veiksmīga - pārspēti skatītāju rekordi un savākti vairāk nekā 130 miljoni dolāru, no kuriem liela daļa novirzīta labdarībai.

Publicitātes foto

Savukārt “Depeche Mode” Rīgā un arī Latvijā (grūti tam noticēt, taču pirmajā reizē leģendārie “DM” pie mums uzstājās 1998. gada septembrī Lielupes tenisa kortos) koncertējuši jau vairākkārt, tomēr šogad viņu iznācienam 6. augustā Tallinas Dziesmu svētku estrādē būs pavisam cits piesitiens: tūlīt, tūlīt (24. martā) plānota grupas jaunā studijas ripuļa “Memento Mori” klajā nākšana, tātad “Depeche Mode” būs atskaņojams pilnīgi jauns skaņu materiāls.

Un vēl - Deivs Gahans un Martins Lī Gors ir palikuši tikai divatā, jo pērn aizsaulē devās Endijs Flečers. Jaunā turneja ar īpašiem Ziemeļamerikas arēnu koncertiem startēs 23. martā, un pēc tam grupa dosies Eiropas vasaras stadionu turnejā, sasniedzot arī Tallinu. “Mēs sākām strādāt pie šī projekta pandēmijas sākumā, un tā tēma ir iedvesmota no šī laika. Pēc Endija aiziešanas no dzīves mēs nolēmām turpināt, jo esam pārliecināti, ka tas ir tas, ko viņš būtu vēlējies. Tas patiešām ir piešķīris projektam īpašu nozīmi,” par albumu un arī tūri saka Gors.

Arī “Megadeth”, “Scorpions”, “Imagine Dragons” u.c.

Publicitātes foto

Patiesībā ieskats kaimiņzemes koncertu piedāvājumā tika izprovocēts ar kādu šīs nedēļas notikumu - iespējām attālināti noskatīties slavenās grupas “Megadeth” koncertu Tokijā, “Budokan” arēnā, un šī noskatīšanās iespēja savukārt saistāma ar to, ka 26. jūlijā Deivs Masteins & Co uzstāsies jau daudzkārt pieminētajā Tallinas Dziesmu svētku estrādē. Koncerts Uzlecošās saules zemē bija pirmais pēc 23 gadu pārtraukuma, kad Masteins uz skatuves vēlīgi aicināja savu kādreizējo kolēģi Martiju Frīdmanu, atļaujot viņam uzņemties vadošās soloģitāras partijas veselās trīs dziesmās, taču diez vai Martijs būs arī Tallinā. Nebūs arī Elefsona, kuru Deivs patrieca īsi pirms jaunā albuma “The Sick, The Dying… And The Dead!” klajā nākšanas. Taču koncerta “setliste” ir visnotaļ cienījama - no “Hangar 18”, “Angry Again”, “Sweating Bullets” un jaunajiem gabaliem līdz pat “Symphony Of Destruction”, “Peace Sells” un “Holy Wars… The Punishment Due”.

Grūti iedomāties, kā “Megadeth” izdosies aizpildīt Tallinas koncertu - ja atmiņa neviļ, vismaz savulaik Dziesmu svētku estrādē varēja satilpināt ap 70 000 apmeklētāju (tik daudz te 1998. gadā bija “The Rolling Stones” koncertā), jo šī grupa “Big Four” ietvaros tomēr skaitās rangā otrā pēc “Metallica” (apskatnieks gan tam negribētu piekrist…), turklāt divreiz Igaunijā jau ir pabijusi: 2010. gada jūlijā amerikāņi sava albuma “Rust In Peace” divdesmitgadei par godu uzstājās smagmūzikai tik jokainā vietā kā Hāpsalu pils teritorija, bet 2012. gada jūnijā spēlēja Tallinas “Rock Cafe”, popularizējot savu tobrīd vēl itin svaigo albumu “Thirteen”. Tad jau redzēsim.

Jāpiebilst, ka kaimiņi piedāvā vēl virkni pazīstamu mūziķu koncertu, piemēram, 9. maijā Tallinā uzstāsies Eross Ramazoti, bet 25. maijā - “Yes”, 17. jūnijā Tallinā un 19. jūnijā Kauņā muzicēs “Scorpions”, 16. augustā Viļņā koncertēs pērn pie mums redzētie “Imagine Dragons” utt., taču arī Latvija var drošu roku likt pretī dažādus mazāka kalibra pasākumus. Mūzikas cienītājiem atliek vien izvēlēties sev tīkamāko un ķerties pie naudas cūciņas mocīšanas!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā