Zinātnieki nobažījušies par "zombiju briežu slimības" izplatību; ASV mīklainos apstākļos mirst divi mednieki

tautaruna.lv 3.maijs, 10:30
 
pexels.com
Zinātnieki no ASV nobažījusies, ka divi mednieki pēc medījuma notiesāšanas varētu būt inficējušes ar transmisīvo sūkļveida encefalopātiju jeb tautā saukto "zombiju briežu slimību", raksta "The Sun".

Šādas aizdomas zinātniekiem radušās, jo abi īsi pēc brieža gaļas apēšanas nomira. Tāpēc zinātnieki ir aizdomu pilni, ka konkrētais medījums bijis inficējies ar "zombiju briežu slimību". Zinātnieki min, ka mirušajiem medniekiem parādījās līdzīgi neiroloģiski simptomi, kas novēroti dzīvniekiem, radot bažas, ka šī slimība varētu pāriet no briežiem uz cilvēkiem. Līdz šim pasaulē nav konstatēta slimības pārnese uz cilvēkiem.

Slimība uzbrūk smadzenēm un nervu sistēmai, padarot dzīvniekus letarģiskus, izkāmējušus un agresīvus, viņi siekalojas. Tā ir nodēvēta par “zombiju briežu slimību” inficēto briežu tukšā skatiena dēļ.

Pēc šī atgadījuma daļa ekspertu baidās, ka ar šo slimību varētu inficēties arī cilvēki līdzīgi kā ar govju trakumsērgu.

Teksasas Universitātes Veselības zinātnes centra Sanantonio zinātnieki ir izpētījuši mednieku nāves gadījumus 2022. gadā, un viņu atklājumi liecina, ka slimība, iespējams, jau izplatās no dzīvniekiem uz cilvēkiem. Viens no upuriem, 72 gadus vecs vīrietis, piedzīvoja "strauju apjukumu un agresiju", kā arī krampjus. Viņš nomira mēneša laikā, neskatoties uz ārstēšanu. Pēc viņa nāves viņam tika diagnosticēta sporādiska Kreicfelda-Jakoba slimība, kas ir ātri progresējoša neirodeģeneratīva slimība.

"Zombiju briežu slimība" ir neārstējama, letāla slimība, kas skar briežus, aļņus, ziemeļbriežus. Var paiet vairāk nekā gads, līdz inficētiem dzīvniekiem parādīsies simptomi, un tie var nomirt. Šī slimība ir konstatēta 32 ASV štatos, kā arī trīs Kanādas provincēs, Dienvidkorejā, Somijā, Norvēģijā un Zviedrijā.

Pašlaik pret šo slimību nav izstrādātas efektīvas ārstēšanas metodes vai vakcīnas. Pastāv iespēja, ka cilvēki ar šo slimību var inficēties, ēdot slima dzīvnieka gaļu.

Jaunākajā pētījumā Teksasas zinātnieki nav apstiprinājuši vai mednieku ēstā gaļa bijusi inficēta ar šo slimību. Pateicoties tam, ka šīs slimības simptomi ir visai līdzi govju trakumsēgas simptomiem, ir grūti atšķirt abas slimības. "Lai gan cēloņsakarība joprojām nav pierādīta, tas parāda nepieciešamību turpināt izpēti ar šo slimību inficētu briežu patērēšanas riskiem un tā ietekmi uz sabiedrības veselību," uzsver pētnieki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas